Właściwości zdrowotne chrzanu. Tarty chrzan w codziennej kuchni

Chrzan to jadalna roślina o gorzkawym smaku. Odpowiednio przyrządzona i dodana do potraf potrafi całkowicie zmienić ich smak. Dzięki korzystnym właściwościom stosowana jest w wielu dietach oraz planach żywieniowych. Jedną z popularnych postaci, która można spożywać jest chrzan tarty. Jak go wykonać? Jakie właściwości posiada chrzan? Do czego można go wykorzystać?

Własnoręczne wykonanie chrzanu tartego

Chrzan w postaci stałej, zbitej to świetny dodatek do zup, sałatek, jako marynata, itp. Jednakże jeszcze większe zastosowanie posiada jego utarta forma. Jak wykonać domowy chrzan tarty?

Pierwszym i podstawowym krokiem jest starcie warzywa na tarce o niewielkich oczkach. Tak przygotowaną “papkę” zalać kilkoma łyżkami gorącej wody. Mieszankę kolejno doprawić solą, cukrem oraz świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Po dokładnym wymieszaniu miksturę umieścić w słoiczkach, następnie włożyć je do lodówki. Chrzan gotowy jest do spożycia już po kilkudziesięciu minutach. Tarty chrzan można przechowywać przez wiele tygodni. 

Właściwości chrzanu

Chrzan kojarzony jest przede wszystkim, jako składnik spożywczy, poprawiający smak i aromat potrwa. Należy jednak pamiętać, iż roślina ta to również źródło witamin. Produkt ten zatem wykorzystywany jest także w medycynie, używany jako środek leczniczy oraz łatowdostępny środek profilaktyki zdrowotnej.

Wśród korzystnych właściwości chrzanu warto wymienić:

  • pomaga w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych,
  • działa przeciwnowotworowo,
  • pomocny w chorobach tkanki łącznej – reumatoidalnym zapaleniu stawów,
  • korzystnie wpływa na metabolizm,
  • posiada właściwości rozgrzewające,
  • posiada nakłady witaminy C,
  • uszczelnia ściany naczyń krwionośnych,
  • pobudza produkcję kolagenu,
  • pozytywny wpływ na samopoczucie, antydepresant,
  • zwalcza wolne rodniki tlenowe,
  • wiele innych.

Chrzan w postaci stałej, jak i tartej idealnie nadaje się, jako składnik odżywczy podkręcający smak potraw oraz środek zdrowotny. Stosowanie jego należy jednak dawkować rozważnie. Nadmierne używanie rośliny może poważnie zaszkodzić zdrowiu. Warto również przyjrzeć się szczególnym przeciwwskazaniom do przyjmowania tego rodzaju substancji. Są nimi: choroby wrzodowe, chorym z zaburzeniami tarczycy, dzieci poniżej 3 roku życia, itp.

Zastosowanie i wykorzystanie tartego chrzanu

Tarty chrzan to produkt, który idealnie nadaje się do wielu potraw. Stosuje się go zarówno jako dodatek, jak i główny produkt dania. To niezastąpiony dodatek wielu sosów, zup czy marynat. Produkt ten spożywany może być z mięsami, wędliną, kiełbasami, rybami, jajami czy nabiałem. Chrzan może służyć również jako smarowidło do kanapek czy dodatek do twarogu. Dzięki niezwykłemu smakowi i wielu korzystnym właściwościom warto wdrożyć go do swojej codziennej diety.

Jedzenie zdjęcie utworzone przez KamranAydinov - pl.freepik.com