Brodacz Antwerpski

 

Brodacz antwerpski -Wzorzec PZHGRiDI.

 

Pochodzenie

Jeden z najbardziej popularnych karzełków właściwych na świecie. Stara rasa pochodząca prawdopodobnie z Flandrii. Ptaki w tym typie były portretowane już w XVII wieku przez Alberta Guypsa. Początkowo bardzo rozpowszechniona w Belgii i Holandii, a następnie Szwajcarii, Francji i Anglii.

 

Wrażenie ogólne

Bardzo żywotny karzełek, przysadzisty, o szerokim tułowiu. Dzięki mocno rozwiniętej brodzie i grzywie, przednia część tułowia robi wrażenie szerszej od tylnej. Charakterystyczna dla rasy jest podniesiona postawa, wysunięta do przodu pierś, zwisające skrzydła. Kurki są dobrymi nioskami.

 

Cechy rasowości koguta

Głowa: stosunkowo mocna, dobrze zaokrąglona, szeroka.

Dziób: krótki, mocny, lekko zakrzywiony; barwa zależna od barwy upierzenia.

Grzebień: różyczkowy, delikatnie uperlony, u podstawy szeroki, w formie klina, kolec sięga linii karku.

Oczy: duże, o żywym wyrazie; barwa zależy od barwy upierzenia.

Policzki: czerwone, częściowo przykryte przez bokobrody.

Zausznice: małe, przykryte przez bokobrody.

Broda: zwarta, zamknięta, jak i bokobrody.

Dzwonki: brak lub bardzo słabo rozwinięte, przykryte przez brodę.

Szyja: krótka, wygięta do tyłu, mocno upierzona ,w połowie karku tworzy się grzywa, z boku pożądane wąsy przypominające falbanki.

Tułów: szeroki, krótki, podniesiony do góry.

Ramiona: szerokie.

Grzbiet: szeroki, krótki, nieco opadający; patrząc z boku, tworzy półkole.

Siodło: pełne, półkoliście przechodzi do ogona.

Pierś: pełna, szeroka, podniesiona do góry, prawie w kształcie półkuli.

Brzuch: pełny, szeroki.

Skrzydła: opadające i luźno przylegające do tułowia.

Ogon: średniej długości, nieco wachlarzowaty, podniesiony prawie prostopadle do tułowia, główne sierpówki w kształcie mieczy i ostro zakończone, krótkie, lekko wygięte średnie i małe sierpówki przykrywające lotki.

Uda: krótkie i mocne.

Skoki: zaledwie średniej długości, nie upierzone, szeroko rozstawione.

Palce: średniej długości, szeroko rozstawione.

Upierzenie: bardziej bujne w przedniej części tułowia niż tylnej.

 

Cechy rasowości kury

 

Cechy podobne jak u koguta, z wyjątkiem różnic warunkowanych przez płeć. Postawa nieco głębsza niż u koguta, skrzydła trochę wyżej noszone, boczne wąsy bardziej widoczne niż u koguta, także ogon nieco wachlarzowaty, stosunkowo krótszy. Przejście od siodła do ogona wyraźnie zaokrąglone.

 

Duże błędy cech rasowości

 

Za mocny lub za wąski tułów, bardzo długi grzbiet, płaska pierś, za wysoka postawa, uboga w pióra broda i szyja, widoczne dzwonki, brak kolca w grzebieniu, za długie, miękkie, mocno wygięte oraz zaokrąglone sierpówki.

 

Odmiany barwne:

 

Możliwa jest różnica w barwie dzioba i skoków u kury i koguta. Barwa rysunek na brodzie zgodny z barwą i rysunkiem piersi.

 

- biała.

 

- biało-czarna gronostajowa.

 

- biało-niebieska gronostajowa.

 

- brązowa.

 

- cytrynowa porcelanowa.

 

- czarna.

 

- czarno-biała srokata.

 

- czerwona.

 

- czerwono-niebieska porcelanowa.

 

- czerwonosiodłata.

 

- izabelowa porcelanowa.

 

- jastrzębiata.

 

- lawendowa.

 

- lawendowa pstra.

 

- lawendowo-biała srokata.

 

- niebieska.

 

- niebieska pstra.

 

- niebieska z obwódką.

 

- niebiesko-biała srokata.

 

- przepiórcza lawendowa.

 

- przepiórcza niebieska.

 

- przepiórcza niebiesko-srebrzysta.

 

- przepiórcza srebrzysta.

 

- przepiórcza złocista.

 

- srebrzysta czarna łuskowana.

 

- srebrzystoszyja.

 

- złocista porcelanowa.

 

- złocistoszyja.

 

- żółta.

 

- żółto biała nakrapiana.

 

- żółto-czarna gronostajowa.

 

- żółto-niebieska gronostajowa.

 

- żółta z czarnym ogonem.

 

Masa ciała: kogut-700g,kura-600g.

 

Nieśność rocznie: 90 jaj.

 

Masa jaja: 25g.

 

Barwa skorupy jaja: od białej do kremowej.

 

Rozmiar obrączek: kogut-11,kura-9.

 

Wzorce

 

część I

 

drób rasowy

 

PZHGRiDI

 

 

design by sherin